Historie Ringersfabriek

De Ringersfabriek behoort tot het weinige industrieel erfgoed dat bewaard is gebleven in Alkmaar. Het pand van de voormalige chocoladefabriek heeft bijzondere cultuurhistorische, architectonische, bouwhistorische en stedenbouwkundige waarden en staat sinds 2016 op de gemeentelijke monumentenlijst.

Gemeentelijk monument

Het Ringerscomplex werd tussen 1920 en 1950 in fasen gebouwd door de familie Ringers. Als grootste werkgever van Alkmaar speelde deze familie een belangrijke rol in de ontwikkeling van Alkmaar. Vele Alkmaarders werkten in de chocoladefabriek. Het gebouw was decennialang een beeldbepalend icoon in de stad en bij oostenwind hing de zoete geur van gebrande cacao in de straten van de stad.

Ringerskwartier | Nieuwbouw Ringersfabriek in Alkmaar

Ingepakt in plastic

De chocoladefabriek was tot 1973 in bedrijf. Na sluiting werd de gevel van het pand bekleed met witte kunststof panelen, voor een ‘eigentijdse’ uitstraling. Sindsdien is er weinig terug te herkennen van het historische gebouw, met zijn bijzondere architectuur. Het gebied verkleurde in de jaren 70 richting een grootschalig winkel- en leisure-gebied met grote meubelwinkels, een kringloopboulevard, een bioscoop en poppodium. Mede door de opkomst van webshops en faillissementen van de huurders, kampten de winkel- en bedrijfsruimtes in Ringers sinds 2014 met leegstand.

Ringerskwartier | Nieuwbouw Ringersfabriek in Alkmaar

Herbestemming Ringers

De plannen voor de herbestemming van het Ringerscomplex zijn nog niet definitief, maar hebben al aardig vorm gekregen. Het huidige ontwerp van de architect omvat de Chocolate Experience en horeca op de begane grond. Aan weerszijden van een passage dwars door het gebouw komen de pastry academy en winkels. Op de etages zijn het hotel en de woningen voorzien. De nieuwbouw en de inrichting van de openbare ruimte haken op een authentieke manier aan op het rijke industriële verleden van de plek. Eind maart 2017 wordt eerst de prachtige historische gevel weer zichtbaar gemaakt! 

  Van oud naar nieuw
  Nieuws: verwijderen witte beplating